Kecik Tapi Ajaib

Friday, October 21, 2011

Cencaru Sambal

Cencaru Sambal

Bahan-bahan:

3 ekor cencaru

1 biji bawang besar(betul besar punya aku guna hehe…)

2 biji bawang putih (kecik pun dah ok)

3 sudu besar cili giling

2 batang serai

Sedikit sos cili & sos tomato

Garam, Gula & Asam keping/asam gelugor

Cara:

1) Goreng ikan cencaru. Dah masak letak kat tepi.

2) Buat sambal plak..tumis bawang besar dan bawang putih yang telah diblenderkan bersama cili giling.

3) Dah pecah minyak masukkan 1 sudu kecil sos cili dan separuh sudu kecil sos tomato. Masukkan serai yang diketuk,asam gelugur,garam dan gula.biar dia pekat sikit.tarraa..dah siap.


No comments:

Post a Comment